Zavod KCSTV  in Inženirska akademija Slovenije  v sodelovanju z  ostalimi podporniki  sta 18. maja 2022 organizirala Strateški posvet Napredne tehnologije za doseganje zelenih ciljev – digitalizacija.

S tem posvetom sta KCSTV in  IAS skupaj s soorganizatorji izrazila namero podpreti in prispevati s celostnim pristopom, ki vključuje tudi inženirskega, k obstoječi slovenski digitalizacijski politiki in ukrepom, skladno z Nacionalnim načrtom za okrevanje in odpornost, NOO in Digitalno Slovenijo 2030. Glavni namen organizatorjev posveta je bil  prispevati k dialogu med vsemi ključnimi deležniki v procesu digitalizacije Slovenije  s predstavitvijo nekaterih pomembnih področij digitalizacije in njihove izzive ter njihove inženirske rešitve.

Za KC STV je pomembno, da skupaj z Inženirsko akademijo Slovenije kot vodilno platformo za politiko in formiranje razvojnih perspektiv proizvodnih industrij, znanstvenih in tehnoloških raziskav in kvalitetnega inženirskega študija v Sloveniji, pravočasno prispeva k prepoznavanju pomembnosti vključevanja inženirskega in celovitega pristopa k digitalni transformaciji, da bo le-ta lahko uspešna: od potrebnega inženirskega načrtovanja, vloge in razmerja iz razvojnih področij omenjenega Nacionalnega načrta, ki se nanašajo na zeleni prehod, pametno, trajnostno in vključujočo rast, energetiko, proizvodnjo, pa tudi zdravstvo in socialno varnost na eni strani ter na mehanizme oz. orodja za njihovo optimalno delovanje, ki jih predstavlja digitalizacija.

Uvodoma so na dogodku spregovorili rektor Univerze v Ljubljani, dr. Gregor Majdič, in predsednik IAS, dr. Mark Pleško , tajnik IAS dr. Stane Pejovnik  ter sekretar  Službe vlade RS za digitalno preobrazbo mag. Peter Geršak, V nadaljevanju so v okviru petih sekcij naslovili zelo aktualne in zanimive teme digitalizacije zelenega prehoda od energetike, načrtovanja stavb, umetne inteligence, digitalnih dvojčkov , izobraževanja ter digitalizacijo zdravstva.

  Med predavatelji sta bila tudi vidna člana KC STV dr. Zoran Marinšek in dr.Igor Škrjanc.

Dogodek se je zaključil z zanimivim omizjem, na katerem je sodeloval tudi Sašo Brus,  direktor podjetja našega člana Renn Solutions d.o.o.

 

 

 

 

Uradno poročilo o posvetu, ki ga je pripravila IAS, je dosegljivo na tej povezavi.

Na podlagi posveta bo Inženirska akademija Slovenije pripravila stališča, ki jih bodo v nadaljevanju predstavili javnosti in pristojnim inštitucijam,  Na naši spletni strani  pa bomo tudi  objavili video posnetke predavanj, ki so relevantna za naše člane.