AI Redgio 5.0 – Regions and (E)DIHs alliance for AI-at-the-Edge adoption by European Industry 5.0 Manufacturing SMEs

Program I4MS v okviru programa H2020 je bil in je velik uspeh za digitalno transformacijo evropskih malih in srednjih proizvodnih podjetij. Faza IV programa se je osredotočila na DIH-e in na visoko inovativne tehnologije, kot so digitalni dvojčki in umetna inteligenca (UI).

Projekt AI REGIO (IA) je ustvaril čudovito zavezništvo med regijami, DIH-i, ponudniki rešitev UI in malimi in srednje velikimi proizvodnimi podjetji, kar se odraža v novi metodologiji za portfelj storitev DIH-ov in analizi poti strank, orodju AI4EU, usmerjenemu na področje podatkov in UI, omrežju didaktičnih tovarn in njihovih peskovnikov za tehnologijo in regulativo (TERESA) ter ekosistemu eksperimentov, ki jih poganjajo mala in srednje velika proizvodna podjetja in njihove poti digitalne transformacije.

Sedaj je čas, da se takšni pomembni rezultati uskladijo z evolucijo proizvodnje v smeri Industrije 5.0, evolucijo tehnologij UI v oblaku do UI na robu, evolucijo H2020 v programe Horizon in Digital Europe, na primer v DEP, prostorih podatkov in testnih in eksperimentalnih objektih UI TEF za proizvodnjo. Nekateri motivi faze IV AI REGIO I4MS projekta se sedaj razvijajo: čas je za AI REGIO 5.0, da ohranimo zagon sprejemanja tehnologij UI v malih in srednje velikih proizvodnih podjetjih. Cilj AI REGIO 5.0 je obnoviti in razširiti zavezništvo H2020 I4MS AI REGIO projekta med vodilnimi evropskimi regijami in DIH-i za konkurenčno digitalno transformacijo Industrije 5.0 v malih in srednje velikih proizvodnih podjetjih z UI na robu. Rezultati AI REGIO (metode in orodja za upravljanje DIH-ov in sodelovanje med DIH-i, orodja Data Space in UI za proizvodnjo, omrežje didaktičnih tovarn in objekti TERESA, eksperimenti, ki jih poganjajo mala in srednje velika proizvodna podjetja v 14 vodilnih regijah) bodo:

  • razširjeni na načela I5.0,
  • omogočeni s najnovejšimi zaupanja vrednimi tehnologijami v območju od roba do oblaka,
  • podprti z evropskimi referenčnimi implementacijami odprte strojne in programske opreme, ki ohranjajo evropske vrednote in etična načela,
  • povezani z EDIH mrežo v DEP ter z vozlišči AI TEF in programom za razporeditev podatkovnih prostorov.
KC STV je partner projekta s pridruženima članoma IJS – Odsek za sisteme in vodenje (E2)in Fakulteto za elektrotehniko, Laboratorij za avtomatiko in kibernetiko. Naša naloga je pripraviti primer uporabe UI na robu na testnem okolju za kontrolo električnih pogonskih motorjev ter diseminacija rezultatov celotnega projekta relevantim akademskim raziskovalnim skupinam. V projektu sodeluje tudi podjetje Polycom z uporabniškim primerom uporabe umetne inteligence za optimalno nastavitev parametrov strojev za vlivanje plastike. Scenarij  bo vseboval podatkovno infrastrukturo, robne vmesnike in algoritme za detekcijo in merjenje stanja orodij za plastiko.
V projektu sodeluje  15 Vanguard regij, 22 vodilnih regijskih predstavnikov na področju robne UI,  13 vodilnih tehnoloških ponudnikov za robno UI. V prvem odbdobju trajanja projekta bomo izvedli tudi 7 primerov implementacije robne UI v proizvodnih podjetjih ter vsako nadalnje leto razpisali kaskadne projekte s katerimi bomo omogočili  uporabo robne UI v še več primerih uporabe v proizvodnih podjetjih.
Vrednost projekta je  9. 363. 060 EUR, prispevek EU pa znaša 7.462. 614 EUR. Koordinator projekta je Politecnico di Milano. Trajanje projekta je 3 leta.