Na Dnevih avtomatike 2024 smo podelili  dve priznanji  ustanovnima članoma Tehnološke mreže Tehnologija vodenja procesov, ki sta bila člana  TM TVP od ustanovitve mreže v letu 2002, Tonetu Stanovniku in dr. Juretu Čretniku. Skupaj z ostalimi člani TM TVP sta sodelovala v številnih domačih projektih, ki jih je koordinirala TM TVP.

Tone STANOVNIK je kot soustanovitelj in direktor v Špici od samega začetka, leta 1989. Svojo podjetniško kariero je začel že v študijskem obdobju kot tehnik na Radiu Študent ter kot poulični prodajalec Tribune in Mladine. Po končanem študiju se je pridružil Mikrohitu, prvemu mikro računalniškemu podjetju v Sloveniji, kjer je vodil oddelek razvoja izdelkov in rešitev zasnovanih na tehnologiji črtne kode.

Velja za pionirja in odličnega poznavalca sistemov zasnovanih na IoT tehnologijah (črtna koda, RFID, Biometrija, BT4.0…). Je soustanovitelj mreže petih Špica podjetij v Adriatic regiji in promotor Slovenskega ICT izvoza skozi sekcijo ZITex pri GZS. Trenutno je odgovoren za:
• strateški preboj Špice v širši EMEA prostor
• stebre SPS slovenske pametne specializacije: Pametne Zgradbe, Pametna Mesta

REPUTACIJE

 • ZITex – ustanovitelj in prvi predsednik izvozno prebojne sekcije slovenske ICT branže pri GZS
 • Vlada RS – član strateškega sveta vlade RS za konkurenčnost IKT sektorja
 • GZS – Član strateškega sveta za internacionalizacijo pri GZS
 • 2010 Nagrada GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke
 • Nosilec GZS iniciative »Digitalna preobrazba & Industrija 4.0« za Vrh gospodarstva
 • Član upravnih odborov:
  • ZM – Združenje Manager
  • SBC – Slovenian Business Club

 

Dr. Jurij ČRETNIK je diplomiral (1983), magistriral (1985) in doktoriral (1992) na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo Univerze v Ljubljani, ker se je leta 1984 zaposlil. Od leta 1986 od 1994 je bil zaposlen na Institutu “Jožef Stefan”. Od leta 1992 do 1995 je bil asistent na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo Univerze v Ljubljani ter od leta 2002 do 2016 predavatelj na Fakulteti za znanosti o okolju Univerze v Novi Gorici.
Dr. Jurij ČRETNIK je ustanovitelj in direktor podjetja RACI d.o.o. od leta 1994. V tem obdobju je kot strokovnjak sodeloval pri številnih projektih doma in v tujini ter ima 40 let strokovnih izkušenj v sektorju povezanem z okoljskimi vidiki termoelektrarn, sežigalnic, cementarn in drugih industrijskih postrojenj.
V različnih projektih je sodeloval je kot svetovalec, strokovnjak in projektni vodja. Ima bogate izkušnje s sistemi trajnega obratovalnega monitoringa (CEMS), to je z avtomatskimi merilnimi sistemi (AMS), kot tudi sistemi avtomatskega vrednotenja DAHS.

Aktiven je bil na številnih izobraževanjih, predstavitvah, konferencah in seminarjih na domačem trgu in na območju EU. Ima raziskovalne in inženirske izkušnje na področju avtomatizacije in vodenja, upravljanja energije, monitoringa emisij, spremljanja procesnih plinov, varčevanja z energijo in merilnih tehnik. Bil je ključni strokovnjak za nekatere večje projekte v EU.

REPUTACIJE

 • Leta 2006 je začel delati kot TAIEX strokovnjak.
 • Od leta 2006 je član CEN TC264 WG09.